Back

Taide ja NFT

Jos olet lukenut otsikoita taiteesta ja NFT:stä, sinulla on todennäköisesti kysymys mikä ihmeen NFT?

Tässä artikkelissa koitetaan avata sinulle vähän taiteilijan näkökulmasta mitä sinun kannattaa ottaa huomioon sekä miksi sinun kannattaa alkaa myymään taidettasi NFT:nä.

NFT eli non-fungible token on ainutlaatuinen digitaalinen muoto esimerkiksi fyysisestä taidemaalauksesta. Se muistuttaa aitoustodistusta tai asiakirjaa, ja se on tallennettu lohkoketjuun. Tyypillisesti NFT edustaa jotain digitaalisessa muodossa, jota et ehkä aiemmin olisi pitänyt hyvänä: esimerkiksi Jack Dorseyn ensimmäinen twiitti tai leike jalkapalloottelusta tai pikselöity sarjakuva apinasta jpeg-muodossa.

Ensimmäinen Twiitti joka myytiin $2.9miljoonalla

Lyhyesti NFT ja taiteen merkityksestä Marigalleriin mukaan:

”Nft eli non fungible token tarkoittaa digitaalista taideteosta, joka on autentikoitu lohkoketjutekniikan avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että digitaalinen taideteos on uniikki tai siitä on tehty rajallinen määrä versioita. Taideteoksen omistajuus on myös todennettu. Nft-tokenin mukana eivät siirry tekijänoikeudet, tuotemerkit tai muut vastaavat oikeudet, ellei näin erikseen sovita. Hyvin usein taiteilijalle jää provisio, joka tarkoittaa prosenttiosuutta taideteoksen hinnasta, kun se myydään eteenpäin.

Taiteesta on yhä enemmän muodostunut arvon säilyttäjä. Lohkoketjuun laaditut nft-taideteokset tarjoavat tähän erinomaisen mahdollisuuden. Sijoitusmahdollisuutena nft-taide on tuore ja kutkuttava vaihtoehto. Nft-taidetta hankkiessa kannattaa kuitenkin huomioida kryptomarkkinoiden arvaamattomuus ja voimakkaat arvonvaihtelut. Parhaimman taidekaupan saattaa tehdä sijoittamalla sekä perinteiseen fyysiseen taiteeseen että siitä luotuun digitaaliseen versioon.

Miksi hankkia nft-taidetta? Syyt voivat olla samanlaisia kuin perinteistä taidetta hankkiessa, eli ihminen haluaa omistaa jotain kaunista ja mielenkiintoista. Jollekin toiselle syy voi olla sijoitusmahdollisuus ja kolmas saattaa hankkia nft-taidetta säilyttääkseen fyysisen taideteoksen ikuisesti bittiversiona.” lähde

Dario De Siena Paintings: Opensea kokoelma

Mitä järkeä NFT:llä on?


NFT:n luominen tekee kaksi asiaa: Se tarjoaa todisteen omistajuudesta ja takaa uniikkisuuden. NFT:t eli non-fungible tokenit ovat digitaalisia, täysin uniikkeja teoksia. Niitä voi verrata esimerkiksi harvinaisiin keräilykortteihin; se voi olla täysin uniikki teos, jota on olemassa vain yksi kappale tai osa jotakin sarjaa. NFT:t eivät estä kopioimista. Mutta niiden avulla voit erottaa kopiot aitoustodistuksella, joka on jokaiselle ainutlaatuinen lohkoketjulla(blockchain). Eli jos luot NFT #1 omaan kokoelmaasi niin kenelläkään muulla ei voi olla samanlaista vaan siinä on oma aitoustodistus, eikä voi olla kahta samanlaista.

Suosittu womanrise kokoelma opensealla

Mikä on NFT:n ja taidemaailman suhde?


NFT:t ovat valmiita muuttamaan taidemaailmaa muuttaen paitsi taiteen osto- ja myyntitapaa, myös sitä, millaista taidetta arvostamme ja millaisia taiteilijoita.

Justin Sun, tunnettu kiinalainen amerikkalainen teknologiayrittäjä, joka on käyttänyt miljoonia NFT:iin, kertoo ” NFT:t mullistavat nykyisen kaupankäyntimallin taidemarkkinoilla, erityisesti digitaalisen taiteen osalta.”

Mutta NFT:t eivät vain tuo digitaalista taidetta julki. vaan ne tuovat ”avoimuutta taidemaailmaan” (koska lohkoketjureskontrat, joihin niitä on tallennettu, ovat julkisia). Ja he palkitsevat taiteilijat jälleenmyyntikorvauksilla, koska voit upottaa NFT-sopimuksiin sopimuksia, joissa taiteilijoille myönnetään prosenttiosuus joka kerta, kun teos ostetaan.

Complex grid collection

Mitä NFT-taiteilijoiden tulisi ottaa huomioon? Mitä avainkysymyksiä NFT-taiteilijoiden tulee kysyä?

 1. Minkä työn haluan tuotteistaa NFT:ksi?
 2. Olenko jo myöntänyt kenellekään (gallerialle, kustantajalle jne.) oikeudet, jotka estävät tokenisoinnin(tuotteistuksen NFT:ksi?
 3. Toimitetaanko NFT:n ostajalle taideteoksesta fyysinen kopio esim. taideteos?
 4. Onko tämä oikea markkinaalusta taideteoksesta kiinnostuneille ihmisille?
 5. Mitä oikeuksia NFT:n tulisi sisältää myynnin yhteydessä (esim. oikeudet miten käyttää taideteosta)?
 6. Pitäisikö lisenssin olla mahdollisimman laaja vai rajoitettu?

Nämä ovat vain muutamia (mutta tärkeitä) kysymyksiä NFT-taiteilijoiden tulee muistaa kysyä aloittaessaan taideteosten luomisen NFT:ksi.

Taideteoksen tokenisoinnin(tuotteistamisen) merkittävä etu on, että taiteilijan/tekijän ja NFT:hen liitetyn taiteen välille voidaan muodostaa selkeä yhteys eli esimerkiksi jos sinulla on hyvä seuranta sosiaalisessa mediassa niin sinun myyntivalttisi on se, että sinulla on jo yleisöä ja mahdollisia asiakkaita ostamassa taideteoksiasi vs vastaalkaja.

Taiteilijoille blockchain-teknologia tarjoaa uusia mahdollisuuksia esitellä teoksiaan ja tavoittaa uusia keräilijöitä. Keräilijöille ja museoille NFT:t ovat melko uusi digitaalisen taiteen muoto vielä siksi on hyvä aika ryhtyä NFT taiteilijaksi.

Miksi taiteilijan kannattaa myydä taidettaan NFT:nä OpenSea:lla?

 1. OpenSealla on NFT-maailmassa alhaisimmat palvelumaksut!
 2. OpenSean avulla voit asettaa erityyppisiä listauksia ( kiinteähinta, huutokauppa ja laskevaa hintamyyntiä)
 3. OpenSean avulla voit vaihtaa kryptovaluuttaa, jonka hyväksyt myydessäsi tuotteitasi.
 4. Kun myyt NFT:n eniten tarjoavalle, sinun tai ostajan ei tarvitse huolehtia palvelulmaksuista. OpenSea maksaa palvelumaksun.
 5. Voit niputtaa jopa 30 tuotetta ja myydä ne yhdellä kertaa!
 6. OpenSealla on pisin NFT-kokoelmien turvalista, joka on peräisin joulukuusta 2017. Nämä ovat älykkäitä sopimuksia, jotka OpenSea-tiimi on tarkastanut ja vahvistanut aitoiksi ja laillisiksi.

DSGNRS:lla halutaan myös avustaa taiteilijoita, jotka haluavat päästä NFT maailmaan ja tarjota omia töitä maailman isoimmilla markkinapaikoilla. Pystymme konsultoimaan ja avustamaan viemään taidettasi digimuotoon.

Tutustu DSGNRS NFT palveluun ja konsultointiin tästä

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *